Tentoonstelling

16 oktober tot 20 december 2015

De tentoonstelling vindt plaats op twee locaties: het Rommelaere Instituut van de Universiteit Gent, waar tot januari 2015 de gerechtelijke geneeskunde werkzaam was en de Cirque, het anatomisch auditorium van KASK / School of Arts (HoGent).
Beide locaties liggen op wandelafstand van elkaar.

UGent, Rommelaere Instituut,

Jozef Kluyskensstraat 29, Gent

KASK, Cirque,

Louis Pasteurlaan 2, Gent

Meer dan 25 nationale en internationale hedendaagse kunstenaars, onder wie de nieuwe eredoctor van de Universiteit Gent Berlinde De Bruyckere, stellen nieuw werk tentoon binnen een wetenschappelijk biotoop en tussen de

wetenschappelijke artefacten waaruit ze inspiratie haalden.

Het Universiteitsmuseum werkt  voor Post Mortem samen met Fabrica Vitae, een rondreizende kunsttentoonstelling die onder meer Kopenhagen, Basel, Athene, New-York, Berlijn, Genève, Moskou,… aandoet. Ze zal in België enkel in Gent te zien zijn. Fabrica Vitae belicht en exploreert de perceptie van het menselijk lichaam door wetenschappers en kunstenaars. Ze toont werken van een 60-tal kunstenaars die in het bijzonder reeds vaak via hun kunst de dialoog zijn aangegaan met wetenschappers. Voor Post Mortem hebben 30 van deze kunstenaars bijna allemaal nieuw werk gemaakt in dialoog met de ruimtes, het thema en de wetenschappelijke artefacten uit de collecties van de Universiteit Gent.

Het rijk gevulde programma van Post Mortem ondersteunt het maatschappelijk debat dat op gang wordt gebracht en maakt het geheel tot een festival-beleving.

 

Curatoren:

Marjan Doom, Chantal Pollier en Pascale Pollier

De tentoonstelling in de Cirque bestaat uit twee delen:

  • 'Tekenen na Vesalius':

De tentoonstelling bevat anatomische tekeningen uit de 19de en 20ste eeuw uit het rijke archief van de academie, alsook een selectie tekeningen en schetsen die tijdens de jaarlijkse workshop, “Dissection Drawing Days”, gerealiseerd werden door KASK-studenten en begeleidend docent en tekenaar Geert Clarisse. Deze 2-daagse internationale workshop gaat jaarlijks door in het UZ Diergeneeskunde Gent en het UZ Antwerpen en wordt georganiseerd door vzw Biomab. Daarnaast wordt nog een reeks  tekeningen van studenten getoond die zich hebben laten inspireren door het anatomische boek “Fabrica” van Vesalius.

  • 'Atlas for animate bodies - Volume One':

Röntgenstralen, medische scans en routine screenings op luchthavens maken onze lichamen transparant: we bewegen als levende anatomiën doorheen deze wereld. “Atlas for Animate Bodies” van Simon Pummell - combineert digitale animatie procédé’s met traditionele figuurtekeningen om tot een nieuwe atlas van het menselijk lichaam te komen. Elk volume van de “Atlas” omvat een reeks digitale animaties en een handgemaakt boek met aquarellen die aan de basis liggen van de bewegende beelden.
Deze presentatie is een initiatief van Cœur Volant, platform voor het geanimeerde beeld.

Dit deel van de tentoonstelling is gratis te bezoeken.